Česká geologická služba
Geologické lokality
Úvodní stránka  > Prohlížení > Lokalizace > Lokality v okresu: > Rajnochovice

Lokalizace

Rajnochovice

Všeobecná charakteristika

Kraj: Zlínský kraj
Okres(y): Kroměříž
Katastrální území: Rajnochovice
Mapové listy: 2514, 25143
Geologická správní oblast: Předmagurská, račanská (v. od Napajedelské brány), bystrická a bělokarpatská jednotka
Lokalizace: V horní části obce, na pravé straně silnice z Podhradní Lhoty.
Charakteristika objektu: Opuštěný stěnový kamenolom, výška lomové stěny 30-40 m.
Technický objekt: lom
ID : 720

Geologie

Geologická charakteristika: Odkryv reprezentuje pískovcovo-slepencový vývoj svrchních soláňských vrstev magurské flyšové jednotky. Pískovce jsou hrubozrnné, postupně přecházejí až do drobnozrnných slepenců. Místy bývají drobivě navětralé, masivní, v jemnozrnnějších partiích i břidličnaté. Vystupují v polohách od několika mm po lavice metrových rozměrů. Slepence jsou polymiktní bez patrné gradace. Valouny mají průměrně 5 - 10 cm v průměru a většinou jsou dokonale opracovány. Obsahují relativně pestrou horninovou asociaci sedimentů, magmatitů a metamorfitů. Ze sedimentů převažují různé typy mesozoických vápenců, vzácnější jsou tmavě zbarvené rohovce (tvoří často ostrohranné, částečně porézní úlomky), pískovce a jílovce flyšového typu. Magmatické horniny jsou v klastech zastoupeny zejména granitoidy (dvojslídné granity, muskoviticko-biotitické a biotitické granodiority, biotitické a biotiticko-amfibolické tonality, žulové porfyry, paleoryolity). Vzácně byly nalezeny i valouny, které je možno na základě látkového složení, stavebních znaků a cemismu klasifikovat jako mandlovcové spility. Z metamorfovaných hornin jsou nejběžnější sericitické a rulové kvarcity, fylity, K-živc-plagioklasové ruly s biotitem a amfibolity. Pojivo slepenců má bazální charakter a svým složením odpovídá drobovým pískovcům až drobám. Valouny jsou vzájemně stěsnány do bez patrných známek usměrnění.
Regionální členění: Karpaty - flyšové pásmo - magurská skupina příkrovů
Témata: stratigrafie

Ochrana a střety zájmů

Stupeň ochrany: Geologické lokality doporučené k ochraně
Ochrana geologického fenoménu: B - je důvodem k doporučení lokality k ochraně (evidovaná lokalita)
Důvod ochrany, nebo důvod zařazení do databáze: Pískovcovo- slepencový vývoj svrchních soláňských vrstev magurské flyšové jednotky. V odkryvu je zastižena poloha hrobozrnného slepence s pestrou valounovou asociací sedimentů (31%), krystalinika (34%) a křemene (35%). Názorná ukázka tzv. divokého flyše.
Střety zájmů: skládky odpadků, nestabilita terénu
Popis střetů zájmů: Postupné zarůstání a rozvolnování profilu, možnost depozice odpadů.

Literatura

Pokorný, M. (1946): Příspěvek k poznání flyšového území na severovýchodní Moravě se zvláštním zřetelem k exotickým valounům. - Čas. Zem. Mus., 30, 171-207. Brno. Roth, Z. et al. (1962): Vysvětlivky k přehledné geologické mapě ČSSR 1 : 200 000, M-33-XXIV Olomouc. - ČSAV Praha. Krystek, I. (1965): Výzkum sedimentů západní části magurského flyše a otázky její geneze. - Folia Fac. Sci. Nat. Univ. Purk. Brun, Geol. VI., 9, 1-47. Brno.

Zpracování a aktualizace

Zpracoval(a): Štelcl Jindřich, 30.11.93

Citace

Databáze významných geologických lokalit: 720 [online]. Praha: Česká geologická služba, 1998 [cit. 2024-05-06]. Dostupné z: http:// lokality.geology.cz/720.

Lokalizace v mapě:

Kliknutím do mapy lze získat odkazy na sousední lokality kolem kliku v mapě do vzdálenosti 2 km.


(C) 2003-2012 ČGS, verse aplikace 1.21 [3.2.2016]